Spíme zdravě

V poslední době stále více lidí trpí bolestmi zad, především bederní a krční páteře. Důvodem je dlouhé sezení v zaměstnání, nedostatek pohybu a často také nevhodné lůžko na spaní. Máte koupenou válendu v jednom z nábytkovým marketů a myslíte si, že bude kvalitní? Tyto postele jsou možná dostačující pro nárazové přespání, nikoli však pro dlouhodobé využívání.

Postel pro každodenní spaní by měla splňovat ty nejvyšší standardy, aby zabraňovala bolestem zad a zajišťovala skutečně kvalitní spánek. Každá postel by se měla skládat z rámu, roštu a matrace, lůžka a válendy z běžných obchodů bývají ošizené, v podstatě bez roštů a s měkkými matracemi. Není proto divu, že se časem proleží a někdy i polámou. Je třeba vybírat rozumně. Nemusíte koupit celou postel najednou, v ideálním případě vybírejte zvlášť rám, rošt i matraci a soustřeďte se především na kvalitu.

Vzhledem k tomu, že v posteli stráví každý z nás třetinu života, je správný výběr matrace a postele jako celku velmi důležitý. Postel by tedy měla vyhovovat přesně požadavkům právě vašeho těla. Až se pustíte do výběru postele, začněte rámem, měl by být dostatečně pevný, ale zároveň designový, protože to je to, co bude z postele nejvíc vidět. Rámy postele se vyrábí nejčastěji z masivního dřeva nebo kovu, samozřejmě ale můžete mít také celočalouněnou postel. Zásadní je, zda si vyberete manželskou postel nebo jednolůžko.

Rám postele tedy máme a můžeme přikročit k roštu. Výběr roštu je velmi důležitý pro funkčnost celé postele. Správný rošt totiž podporuje ortopedické vlastnosti matrace. Pokud zvolíte špatný podklad matrace, zaniknou tím všechny její výhody a navíc se může zkracovat i životnost matrace. Rošty se obecně dělí na pevné, polohovací a motorové. Jedním z pevných roštů je lamelový, který se skládá z pružných dřevěných lamel zasazených do rámu pod mírným úhlem. Kvalitní lamelové rošty jsou velmi oblíbené, protože poskytují optimální oporu pro matraci. Správný lamelový rošt poznáte podle počtu lamel a velikosti mezer mezi nimi. Vhodný počet je minimálně 28 lamel s mezerami ne širšími než 4 cm. Další vhodný podklad pod matraci je polohovací rošt. Ten se rovněž skládá z lamel, rozdíl je pouze v tom, že je vybaven polohovacím mechanismem. Automatizovanou variantou jsou motorové rošty, které lze tvarovat jednoduchým stisknutím tlačítka.

No a konečně je tu matrace, její výběr není vůbec snadný, protože existuje velké množství nejrůznějších druhů. Při nákupu si dávejte pozor na to, abyste matrace kupovali ve skutečně kvalitních značkových obchodech. Každá druhá matrace sice nese označení ortopedická nebo zdravotní, to však nemusí znamenat, že poskytuje vaší kostře ideální oporu. Jako zdravotní jsou označeny matrace, které disponují speciálním certifikátem, ať už se jedná o hypoalergenní nebo hygienické matrace.

Kromě těchto vlastností záleží na rozměrech matrace, její délka by měla alespoň o 20 cm převyšovat vaši výšku, aby se vám pohodlně leželo, šířka je potom dána rozměrem jednolůžka nebo manželské postele. Zbývá ještě třetí rozměr, na výšku je ideálních alespoň 15 cm, u tenčích matrací hrozí větší nebezpečí, že se brzy proleží.

Co se týká materiálu, rozeznáváme velké množství různých typů matrací. Nejčastěji se setkáte s pružinovými, latexovými, polyuretanovými a také z viscoelastické polyuretanové, tzv. líné pěny. Potom se vyrábí matrace z různých kombinací těchto materiálů na bázi zón nebo sendvičových konstrukcí. Otázkou je, který materiál vám bude vyhovovat nejvíce? Pro výběr je nejlepší osobně matrace vyzkoušet a až potom si vybrat tu, která vašemu tělu vytvoří v posteli nejlepší komfort. Pokud si sami s výběrem nevíte rady, přijďte si pro radu do značkové prodejny VEGAS, kde si můžete matrace vyzkoušet a odborní prodavači vám poradí, která by pro vás byla nejoptimálnější. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nepřehlédněte

Neproklouzne ani myš...

To si samozřejmě myslí každý o svém úkrytu, tady jde ovšem o plot. Lidé si kolem domů přece staví ploty, aby se skrz ně nedostali ti, kteří tam nemají co dělat. Ploty se starají o bezpečnost svých majitelů a jejich domů, jde jen o to, nakolik si pocitu bezpečí majitel cení oproti vzhledu plotu a dalším vlastnostem. Pokud právě vybíráte plot, stanovte si priority, které má váš plot splňovat, a těch se držte. Pokud hledáte oplocení okrasné a zároveň takové, které vám zajistí soukromí a ochranu, vyberte si betonový plot od Kulkabex, s.r.o.